2017. december 17., vasárnap

Homília Advent III. vasárnapján, B év

17. XII. 2017 ADV. 3. VAS, B év.
Kedves Testvérek! Advent harmadik vasárnapja, az örvendezés vasárnapja van. A mi örömünk miértjére az előbb felolvasott evangéliumi szakaszban kaphatunk választ. Keresztelő Szent János, aki az ó- és az újszövetség határmezsgyénél áll, a Jeruzsálemből hozzá küldött papoknak és levitáknak ezt mondja: „Köztetek áll az, aki nem ismertek.”
A mi örömünk, a keresztények öröme tehát abban áll, hogy Isten már közöttünk van. A jánosi mondat másik fele, hogy még nem ismerjük azt, aki közöttünk áll, arra utal, hogy ha megismernénk a közöttünk állót, a közöttünk lévő Istent, örömünk még nagyobb lenne, örömünk teljesebb, szinte leírhatatlan lenne. Keresztelő Szent János, aki az üdvösség történelmében a Gyertyatartó feladatát teljesítette, három gyertyát kínál nekünk, amely gyertyák fényénél megismerhetjük az Úr Krisztust és így elmélyülhetünk az igazi örömben.
Az első gyertyafény nem más, mint eleve annak tudatosítása, hogy Isten, akit nem ismerünk közöttünk van. Már pusztán ez is örömhír. Isten nem hagyta el a világot, nem ül, nem csücsül valahol ott fent a felhőkben, Ő közöttünk van. Igen, aki egykor Betlehemben megszületett, aki vállalta az emberi sorsunkat, Ő nem távolodott el kereszthalála, feltámadása és mennybemenetele után sem. Ő itt maradt, közöttünk maradt. Közöttünk maradt, a Világosság a sötétségben, az Igazság a bűn világában, Isten az emberek között. Szentségi módon jelen van a tabernákulumban, jelen van a Szentírásban, imádságodban, jelen van a megkeresztelt emberben, jelen van a Te életeben, jelen van, közötted van otthon, munkahelyeden. Közötted van, amikor szenvedsz, amikor mert fontos vagy számára, mert szeret Téged. Mert nemcsak egyszer akart Betlehemben megszületni, hanem minden nap a Te életedben.
Keresztelő Szent János második gyertyája a hiteles keresztény élet. Hallhattuk, hogy a kiküldött papok és leviták nem tudják megfejteni, ki is Keresztelő János. János lenne a Messiás? Vagy Illés? Vagy valamelyik próféta? Egyik sem. Érdekes, Jeruzsálem bölcsei, vagyis a világ nem tudja felfogni, nem tudja megérteni, ki is a hiteles keresztény ember. Mivel nem ismerik az Egyház tanítását, így nem ismerhetik a krisztusi embert sem. A hiteles keresztény ember mindig titok marad a környezete előtt. Olyan erő van a Keresztelő Jánoshoz hasonló hiteles keresztényben, amely mellett nem lehet közömbös senki sem. A szentek mellett nem lehetett csak úgy elmenni. Egy hiteles kereszténnyel való találkozás döntésre készteti a világot. A hitelességre való törekvés annak az Istennek a megismerése lesz, aki közöttünk áll. A kérdés tehát, hogyan lehetünk hiteles, autentikus, igazi keresztények? Keresztelő János példából megértjük, hogy a keresztény hitelesség első és legfontosabb tulajdonsága az alázat. Alázat, amely nem nyuszi-lelkület. A keresztény alázat épp ellenkezője, mert a keresztény alázat erő. Milyen sok oldala van a keresztény alázatnak: nem gondolok magamról többet, figyelek a másikra, nem szólok vissza, tűröm a megaláztatást, nem türelmetlenkedek, nem gerjedek haragra, minden körülmény között nem a magam, hanem a másik javát figyelem, tudok szolgálni, nem ragaszkodok az akaratomhoz, tudok bocsánatot kérni, tudok kérni, hagyom, hogy segítsenek. Az alázat minden erény kezdete és csúcsa is egyben.
Keresztelő János harmadik gyertyája nem más, mint a Szentlélekben való megkeresztelkedés. Elég elméletinek hangzik, talán el is felejtettünk, vagy soha meg sem tanultunk a Szentlélekkel élni. Megvan a bérmálás és kész, viszlát Szentlélek. De a Keresztelő azt mondja, hogy aki közöttünk áll, akit nem ismerünk és akit a világ sem ismerhet, Ő Szentlélekkel keresztel majd. Mit jelent ez? A harmadik Isteni Személy, az Atya és a Fiú szeretetének Lelke, akinek kiáradásért, akivel való megkeresztelkedéséért az egész Karácsony van, Istenhez és Istenbe akarja kapcsolni az ember életét. Szentlélekkel élni annyit tesz, hogy kéred és hagyod, hogy vezessen minden nap, kéred és hagyod, hogy változtassa meg életedet, mert egyedül csak így változhat meg a környezeted is, kéred a Lelket és hagyod, hogy erődet meghaladó módon szeress, kéred és hagyod a Lelket, hogy a szenvedésben formáljon és tisztítson, kéred és hagyod a Lelket, hogy Isten akaratát mindig megtedd, kéred és hagyod a Lelket, aki hol bűnbánatra, hol szolgálatra, hol imádságra, hol csendre, hol lemondásra, hol az irgalmasság tetteire, de mindig szeretetre hív.
     Kedves Testvérek! Öröm és nem vidámvasárnap van. A mai vasárnap öröme éppen abban áll, hogy a betlehemi éjszakában megjelent a világ Világossága és ugyanígy, jelenik meg ma is a keresztény ember. A mi örömünk nem más, mint hogy közöttünk van az, aki a világ sötétségében a Szentlélekkel megkeresztelt minket. Keresztelő Szent János három gyertyájával: az Úr jelenlétének, az alázatnak és a Szentlélekkel való közös életnek a gyertyái segítsenek minket felismerni és megismerni a közöttünk Állót, és tegyenek minket Keresztelő Jánoshoz hasonlóan eredményes tanúságtevőkké környezetünkben. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése