2017. december 26., kedd

Homília 2017 dec. 26 Szent Istvan vértanú

26. XII. 2017 Szt. István első vértanú.
Kedves Testvérek! Karácsony másnapja van. Még mindig a betlehemi csillag fényénél örvendezünk, az angyalok gyönyörű énekére gondolunk, és meghatódottan állunk meg a betlehemi jászol előtt. És ekkor elénk jön István, akinek a sorsa megráz minket. Miért tette az Egyház rögtön a karácsony után következő napra ennek a vértanúnak az ünnepét? Akit megöltek, mert hitt Jézus Krisztusban?
Lehet, hogy jobb lenne, ha előbb megkérdeznénk, miért lett Jézus emberré? Tudjuk, hogy új életet hozott nekünk, eljött, hogy megújítsa a teremtést és visszavezesse Atyjához. Megváltott minket bűneinktől és eltöltött minket Szentlelkével.
Szent István első vértanú tökéletesen megtestesíti ezt az új, keresztény, megújult embert. István vértanú példáján látjuk, hogyan néz ki Krisztus élő tanúja. Ő mutatja meg, mire képes a Szentlélekkel, hittel eltelt ember.
Szent István, mint diakónus fáradhatatlanul dolgozott az Egyházban. Beszélt a zsinagóga elöljáróival, és az ő szavai telve voltak bölcsességgel és természetfeletti ismeretekkel. Sejthette, hogy ennek halálbüntetés lesz a vége, mégis Isten Lelke erőt és vigasztalást adott neki, és bátorságot.
És amikor kövekkel dobálták, hogy haljon meg, meglátta magát az eget, a megdicsőült Úr Jézus Krisztussal. Mindez azért történt így, mert Szent István megtanult a Szentlélekre hagyatkozni.
Igen, István nagy hős volt. Számunkra a bátorság, a meggyőződés, a keresztény öröm példaképe, még ha nagy veszélyben is forgott élete.
Ne feledjük el azonban, hogy ugyanaz a Szentlélek áll a mi rendelkezésünkre is, aki Istvánt ilyen hőssé formálta. Mi is hősök lehetünk, ugyanolyanok, mint ő volt. Lehet, hogy a mi hivatásunk nem az, hogy vértanúként meghaljunk. Lehet, hogy minket személy szerint nem fog üldözni senki. De mindenkinek lesz számtalan lehetősége élete folyamán felragyogtatni Krisztus világosságát a bűn, zűrzavar, félelem és gyűlölet sötétsége közepette.
Az Egyháznak szüksége van rád. Semmi nem tudja úgy megállítani a gyűlölet hullámait, mint az örömteli, hiteles tanúságtétel azon emberek részéről, akiket eltöltött a Szentlélek.
Erősítsen meg minket a tegnapi ünnep abban az elhatározásunkban, hogy szeretnénk tovább építeni Jézus Egyházát és tovább hirdetni az ő örömhírét.
Urunk Jézus, te több vagy, mint egy kisgyermek a jászolban. Te vagy az, aki a földre hozod az eget. Tölts el engem Lelkeddel, hogy a Te hiteles tanúd lehessek. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése