2015. augusztus 22., szombat

Homília évközi 20. vasárnap, B év

Krisztusban kedves testvérek. Az ember nagyon találékony tud lenni, amikor éhes, és csitítani akarja éhségét. De az ember lényege nem az evés, nem a gyomor megtöltése. Mindnyájunknak szüksége van valami többre is: barátságra, humorra, szép kapcsolatokra, lelkesedésre. Ezek pszichikai, lelki és szociális szükségletek. Ha valaki nap mint nap egoista módon viselkedik, a barátsága a többi emberrel hamar véget ér, éhenhal, mivel nem táplálja a kenyér, amelyet szeretetnek hívunk. De ha az ember mindent szeretettel tesz, mindig talál majd elegendő élelmet a maga és mások számára is. az ember a kapcsolatokból él. Senkit nem ment meg a tele tál étel, a luxus lakás, a külföldi szabadságok, ha ezzel együtt nincs rendben a lelke, öröm a szívében, tiszta lelkiismerete, életkedv és készség megosztani a másikkal az enyémet.
Kétezer éve a Názáreti Jézus látta a tömeget, és ugyanazt látta: éhes embereket, akik nem csak a kenyér után éheztek, de szükségük volt szeretetre, boldogságra, örömteli és értelmes életre. Azzal, hogy jóllakatta őket kenyérrel, egy magasabb dologra szeretett volna rámutatni Jézus: a hitre, reményre, szeretetre. Ezt csak úgy lehet elérni, ha mi magunk hiszünk, ha van bennünk szeretet. Mert a boltban vásárolt kenyér elfogyasztásával csak öregszünk, de Jézus azt mondta: Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, örök élete van, és én feltámasztom az utolsó napon. Azzal, hogy a gyomrot megtöltjük kenyérrel, még nem telik meg az életünk értelemmel. Csak ha felfedezzük Jézus mondását: én vagyok az élet kenyere, akkor leszünk igazán jóllakottak, elégedettek.
Nap, mint nap rengeteg reklám bombáz bennünket, amelyek elmondják, mire van szükségünk, hogy boldogok legyünk. A reklám mondja meg a mi szükségleteinket. De a fordítottja is igaz lehet: meglehet nekünk minden, amit a reklámok kínálnak, és mégis hiányozni fog nekünk az érdekes élet. A sikeres élet nem a minőségi dolgoktól függ. Csak ha felfedezzük a Krisztussal való barátságot, csak ez a barátság teszi majd az életünket különlegessé, örökké, olyan életté, amelyet átitat a szeretet, és a lelkesedés. Még ha az összes dolog megvolna is nekünk, amelyeket a reklámokban látni, ezeknek sincs akkora ereje, hogy képessé tegyenek minket más életet élni. Csak a Jézussal való élő kapcsolat tesz képessé arra, hogy igazán boldog életet élhessünk.
Ezért van értelme imádkozni, elmélkedni, részt venni a vasárnapi szentmisén, olvasni a Szentírást, és újra meg újra leporolni a mi lelki életünket, feltenni a nagy kérdéseket: hogy állok én, hol állok én az Isten felé vezető úton? Tudom olvasni a jeleket, amelyeket ő ad nekem? Mélyül az én hitem az Istenben? A hit nem dolgokat kínál nekünk, de valakit, Istent, a vele való kapcsolatot. Csak Istenben elmerülve válik az élet értelmessé.
         Egy katona a repülőgép bázison szolgált. Feladatai közé tartozott megtölteni a repülőket üzemanyaggal. A kollégák gyakran panaszkodtak arra, hogy a pilóták milyen fenhéjazók velük szemben. Úgy döntöttek a munkatársak, hogy megleckéztetik a pilótákat, és egy nap mind egyforma pólóban jöttek munkába: amelyeken ez a felirat állt: üzemanyag nélkül minden pilóta gyalogossá válik. Ugyanúgy, ahogy fontos a pilóta, fontosak azok is, aki az üzemanyagról gondoskodnak, és így folytathatnánk: lélek nélkül az ember csak egy biológiai lény, hittel Isten gyermekévé válik. A hit ad az élet számára szárnyakat, a hit a mi életünk üzemanyaga. Ez a mai evangélium üzenete: megéri belevetni magunkat a hitéletbe, a hit és a szeretet mélységébe, amelyek által az élet helyesen van táplálva. Jézus azt akarta, hogy az emberek értsék meg jobban az ő tanítását, értsék meg, hogy az örök élet kenyere is hozzátartozik a mennyországba való bejutáshoz.
         Ahogy egy történet mondja: nem elég csak egy birodalomban minden várat megerősíteni, és új erődöket építeni, hanem ettől sokkal fontosabb a birodalom lakóival, de hatalmasaival is  kiépített kapcsolat.
         A fiatal herceg, akit apja a birodalom megerősítésére küldött, megértette ezt. Már nem várfalakat épített, de apja bölcs tanácsának megfelelően, barátságokat. És ezt évek múltán sem kellett sajnálnia. Jézus minket is szeretne megerősíteni a mi életutunkon, életünk építése közben, szeretne erőt adni azáltal, hogy az ő testét magunkhoz vesszük, és hitet ad, megerősíti hitünket.
         Adjunk hálát az evangéliumért, amely segít nekünk helyesen értékelni a földi dolgokat, és az égiek szeretetére nevel. Ámen.

Amen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése