2018. január 7., vasárnap

Homília 2018 január 7. Vasárnap, Urunk megkeresztelése

7. I. 2018 Urunk Megkeresztelkedése
A mai vasárnapon már a felnőtt, 30 éves Jézus áll előttünk, akit Keresztelő János megkeresztelt, alámerített a Jordán folyóban. Az égből szózat hallatszott: Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok, és a Lélek, mint Galamb leszállt Jézusra. Jézusban beteljesedett Izajás próféta jövendölése az Úr szolgájáról, a Messiásról, akinek a küldetése minden néphez szól. A Messiás reményt, bátorítást hoz: a megrokkant nádat nem töri le, hanem felegyenesíti. Az apostolok is hittek ebben a jövendölésben, annál inkább, mert Jézus nem szolga, hanem a Fiú volt, aki az Atya elismerő nyilatkozatával indult el küldetésének teljesítésére.
Hiszünk Jézus Krisztusban. Pál apostol a hitet a világ fölötti győzelemnek mondja. Jézus maga is így nyilatkozott: Én legyőztem a világot. Arról a hitről van itt szó, amely a mulandó mellett meglátja az örökkévalót, a földi mellett a mennyeit, a gyűlölet mellett a szeretetet, a halál mellett a feltámadást. Ez a hitünk Isten kifejezett tanúskodására épül, amely Jézus életét végigkísérte. Ha végigvetítjük szemünk előtt Jézus földi életét, kezdve fogantatásától egész mennybemeneteléig: újra meg újra Isten megmutatta az ő hatalmát, Fián keresztül, aki valóságos ember és valóságos Isten is volt egyben.
Régen a keresztség kiszolgáltatása előtt a pap megkérdezte a szülőket, keresztszülőket: Mit kérsz Isten egyházától a gyermek számára?
A válasz az volt: hitet. Mert a hit a lényeges: mert a hit győz a világ felett. Aki hiszi hogy Jézus az Isten Fia, aki hisz Jézus Krisztusban, hogy ő a személyes megváltója, az jó úton jár, az üdvösség felé halad.
Mária Jézus földi megjelenésekor működött közre, amikor Isten ember lett. Keresztelő János Jézus nyilvános működését vezette be kettős tanúságtétellel. Az egyik az volt, hogy Jézust a próféták fölé emelte. Keresztelő János, bár az utolsó és legnagyobb próféta volt, mégsem érezte magát méltónak arra, hogy a szolga feladatát ellássa körülötte: a saruját levegye és feladja.
János másik tanúskodása arról szólt, hogy Jézus majd a Szentlelket árasztja ki a benne hívőkre. Új lelkületet ad azoknak, akik benne hisznek, belülről szenteli meg őket.
Jézus megkezdte nyilvános működését: az Atya szeretett Fia, akiben kedve telik.


Az idei karácsonyi idő mai szentmisével véget ér: holnaptól visszatérnek a teljesen egyszerű hétköznapok, de megmarad a hit, a remény, továbbra is szükséges a jó, a helyes úton megmaradni és kitartani a szürke hétköznapokban is. Őt hallgassátok: szólt az égi hang: jegyezzük ezt meg: igyekezzünk Jézus hangját, az ő szavait hallgatni nap mint nap. Ez fog minket megtartani a hitben és a jó úton. Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése