2018. január 7., vasárnap

Homília 2018 január 6. Urunk Megjelenése napján

6. I. 2018 Urunk Megjelenése
Háromkirályok napja van. Urunk megjelent nemcsak az angyalok, pásztorok előtt, de a napkeleti bölcsek személyében a pogány világ is a jászolhoz jön, hogy hódoljon előtte.
Krisztus Urunk születése mindenkihez szól: mindenkit választás elé állít.
Krisztus mindenkihez jött: nemcsak a zsidó néphez, de a pogányokhoz is.
Az ősegyház a napkeleti bölcseket a régi pátriárkákhoz hasonlította: Ábrahám, Izsák és Jákob meghívást kaptak Istentől, ő maga szólt hozzájuk, ők pedig követték Isten szavát, oda mentek, ahová Isten indította őket. Ez előre jelezte, hogy Isten kiválaszt egy népet a sok közül: ez a zsidó nép lett, úgy párhuzamosan a bölcsekben, akik Napkeletről jöttek: Isten előre jelezte, hogy a jászolban fekvő Kisded nemcsak a zsidó néphez jött, hanem a bölcsekben felvonul az egész pogány világ.
Isten minden embert az igazság megismerésére hív: hisz a napkeleti Bölcsek is keresték az igazságot, és látták az idők jeleit: elindultak a csillag vezetésére és eljutottak egész a Messiáshoz. Isten jelei ma is felismerhetőek a világban: Isten ma is hívja az embereket, hogy őt felismerjék, megismerjék. Az ő megvilágosító és hívó kegyelme mindenütt jelen van: és ez elegendő is ahhoz, hogy az emberek megtalálják az Egyházat, a kinyilatkoztatás hordozóját és itt további eligazítást kapjanak.
Az Egyház kétezer éves fennálása folyamán már többször előfordult, hogy nem minden tagja, akár a vezetők közül, akár a hívek közül a tanúságtétel és az igaz hit magaslatán állt volna: de maga katolikus egyházunk mindig megújul és megtisztul: mi emberek jövünk-megyünk, Krisztus és az ő tanítása ugyanaz marad mindörökké: hiába próbálják minden irányból a gyakorlatot megváltoztatni, elferdíteni, félremagyarázni: a bűn bűn marad.
Heródes király körül ott voltak az írástudók, a főemberek: ő is felismerhette volna a világra született Messiást, és őt is hívei közé fogadta volna, de ő csak saját hatalmát féltette, hogy az új király leteszi a régit. De a bölcseket útba igazították: ma is vannak olyanok, akik mutatják az utat, de ők maguk nem járnak rajta.
Nekünk fontos, hogy olyan lelkület legyen bennünk, mint a bölcsekben. Eljöttünk, hogy hódoljunk előtte. De ezt a hódolatunkat ki is kell fejezni. Fontos mindig azzal a tudattal belépni ide, Isten házába, hogy ugyanaz a Kisgyermek, Isten Fia, a Megváltó van itt, amikor az ő szavait olvassuk az Evangéliumban, vagy amikor az átváltoztatáskor valóságosan megjelenik az oltáron a Kenyér és a Bor színe alatt. Eljöttünk, hogy hódoljunk előtte. Ez a hódolat legyen mindig szívünkben, amikor Isten előtt itt újra meg újra megjelenünk az ő hajlékában.    Isten Fia megjelent a világ előtt, legyünk hozzá hűségesek, szolgáljuk és kövessük őt az új év minden napján. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése