2018. január 1., hétfő

2018 január 1. A Kassai érsek pásztorlevele Újév napjára



A kassai érsek pásztorlevele 2018. január 1 – én, Újév napján
Krisztusban kedves Testvérek!
A karácsonyi idő figyelmünket a jászolban fekvő isteni Kisdedre irányította. Jézus Krisztus születésével ugyanis a történelemnek egy új korszaka kezdődött, ami ajándék az egész emberiség számára. Ma, esdeklő tekintetünket az Édesanyjára - az Istenanyára, Szűz Máriára emeljük. Ezért ma, a 2018 - as polgári év első napján amikor, az Istenszülőre szegezzük tekintetünket azzal a kéréssel tesszük, hogy esdje ki számunkra Szent Fiánál a kegyelmet, hogy ez az új kezdet, ez az Újesztendő is, jó és áldott legyen. Bizalom tölt el bennünket, hiszen nem is olyan régen, az elmúlt év októberében az Ő Szeplőtelen Szíve oltalmába ajánlottuk főegyházmegyénket. Mivel Ő ismeri Fiát és Fia tervét, ezért tudja, hogy leginkább mire van szükségünk. Hisszük, hogy közbenjár értünk és így mindnyájunk számára ígéretes és áldott ez a kezdet.
Mennyei Édesanyánk révén a világban nagy Világosság támadt. Igazi világosság, amely minden embert megvilágosít. Ezért helyes és hasznos, ha mindent ennek az isteni szeretetnek a fényében értékelünk és tervezünk. Krisztus világosságánál, ahogy Szent János evangélista fogalmaz: „Jézus az igazi világosság, aki a világba jött és megvilágosít minden embert” (Jn 1, 9).
Szívből kívánom és imádkozom azért, hogy a most kezdődő esztendő minden napján a Szűz Anya segítségével ápoljuk szívünkben a krisztusi szeretet fényét, mivel csak ez biztosít számunkra teljes és boldog életet. Napjaink nagy bizonytalansága, békétlensége, önzése és sötétsége közepette különös szükség van arra, hogy egyre inkább felszítsuk magunkban a hit fényét. Tanítsuk erre gyermekeinket is. Vezessük őket Istenhez. Ki adhat nekik biztosabb jövőt, mint az Úr Jézus? Tegyünk meg mindent gyermekeinkért, hogy szavunkkal és életpéldánkkal megismertessük velük az igazi és maradandó értékeket. Imaéletünk és a vasárnapi szentmisén való részvételünk által lássanak tőlünk maradandó példát. A mindennapi rohanás és a sok stresszhelyzet közepette féltve őrizzünk meg legalább egy napot a hétből, amikor merítve Isten jóságából, időt szánunk a lelki töltekezésre. Mivel ilyen kimeríthetetlen lelki forrása otthon senkinek nincs, ezért mindnyájunknak szüksége van a vasárnapi eucharisztikus közösségre, ahol hálát adhatunk és meríthetünk az élet vizéből.
Ebben az újévben legyünk egymáshoz kölcsönösen jobbak, mint eddig. Embertársi kapcsolatainkban ápoljuk a jóindulatot és a nagylelkűséget. A szenvedők, a hajléktalanok és a háborúk miatt menekülők iránt legyen bennünk valós gyakorlati segítő és tettrekészség. Ne zárkózzunk el a mások nyomora elől.
Kedves Hívek! Megelőlegezem hálámat és nagyrabecsülésemet azért a keresztényekhez méltó állhatatos magatartásért és elköteleződésért, amellyel részt vesztek plébániaközösségeink életében és azért a tevékeny jelenlétért, amellyel a hit növekedését, a lelkiélet fejlődését, valamint az Egyház jó hírének terjesztését szolgáljátok. Bátran valljuk meg továbbra is, hogy számunkra a legnagyobb kincs a család. A gyermekek számára nem létezik nagyobb ajándék, mint a szülők: az édesapa és az édesanya szeretete. Az emberi élet legszebb időszaka a gyermekkor. Persze, az embernek ehhez fel kell nőnie, sőt meg kell öregednie, hogy ezt, megértse és elfogadja. Ezért támogassátok azokat, akik a házastársi, vagy a családi életkapcsolatuk mélypontján vannak, hogy önmaguk és gyermekeik java érdekében, legyenek készek kölcsönösen újból és újból megbocsájtani egymásnak és folytatni a szeretetköteléket.
Szólítsuk meg és biztassuk azokat a fiatal párokat is, akik ugyan együtt élnek, de nincs erejük vagy készségük az egymás iránti végleges elköteleződésre és így elodázzák vagy félnek szentségi házasságot kötni. Támogassuk és erősítsük őket, hogy ne féljenek kinyilvánítani szeretetüket Isten és a társadalom - a családtagok és a jó barátok előtt. Mindnyájunknak szüksége van látni és meggyőződni arról, hogy a szeretetben való elköteleződés egy egész életen át lehetséges és az Isten áldásával megkötött és megélt házasság szép, annak ellenére, hogy sokan ezt feladták.
Végül egy kéréssel fordulok a kedves Hívekhez, mégpedig; hogy bennünket, püspököket és papokat az Eukarisztiában jelenlévő Krisztuson keresztül szemléljenek, mert mi is erre a látásmódra törekszünk a kedves Hívek irányában. Legyenek türelemmel irányunkban. Fogyatékosságaink, gyengeségeink és hibáink ellenére, fogadjanak el bennünket olyanoknak, amilyenek vagyunk. Szükségünk van a hívek visszajelzéseire, de nem csak a negatív visszajelzésekre. Bocsánatukat kérjük, ha emberi gyarlóságaink, vagy papi hiányosságaink miatt nem tudunk mindig jó pásztorként helytállni. Kérem, hogy imádkozzanak értünk. De még többet imádkozzanak új hivatásokért, hogy minden plébániaközösségben legyenek olyan ifjak, akik elfogadják a papi hivatást. A ministráns oltárszolgálatban támogassák fiaikat, tanácsaikkal erősítsék hozzáállásukat és bátorítsák őket, hogy az isteni hívásra merjenek pozitív választ adni. Ma hatványosan érvényes, hogy minden időben szükség van új, lelkes, de főleg szent papokra!
Kedves Testvérek! Noha sokukkal személyesen még soha sem találkoztam, biztosítom Önöket, hogy a szívemben hordozom, és naponta imádkozom mindnyájukért. Mennyivel inkább igaz ez Isten részéről, aki mindenek fölött áll, és áthat mindenkit és mindenkiben jelen van... (Ef 4, 6)! Erős családként legyünk egyek Urunkban, Jézus Krisztusban. Az újévben járjunk az Ő segítségébe vetett bizalom útján. Mindemellett naponta hagyatkozzunk a Szűz Anya lelki támogatására, aki legjobban tanít bennünket feltétel nélkül bízni Istenben.
Kívánom mindnyájuknak, hogy az újév napjai és hónapjai, úgy a személyes életük eseményeiben, mint családjaik életében teljenek be az Úr Jézus szeretetével és a belőle áradó fénnyel. Az újév minden napján Isten áldása és védelme kísérje Önöket. Őrizze meg mindnyájukat kellő erőben és egészségben, hogy ezt az évet az Ő segítségével kezdjék és az Ő kegyelmével sikeresen be is fejezzék. Jókívánságaimhoz csatlakozik Márk segédpüspököm és Alajos emeritus érsek úr is. Együtt kérjük Önökre Isten áldását!
Áldjon meg Benneteket a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.


Mons. Bernard Bober,
érsek - metropolita

Tisztelettel kérem a paptestvéreket, hogy 2018. január 1- én, Szűz Mária Istenanyaságának ünnepén, olvassák fel ezt a Pásztorlevelet, homília helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése