2018. január 21., vasárnap

2018 január 21. Homília Évk. idő 3 vasárnapja, B év

21. I. 2018 Évközi 3. VAS., B év.,
     Krisztusban kedves testvérek!
     A hagyomány szerint az Úr Jézus harminc éves koráig Názáretben dolgozott, Mária és József házában: mint ács és kőműves. Ez a munka, csend a készület, a növekedés, a fölismerés ideje volt.
     Ezután János megkeresztelte őt a Jordán folyóban majd Jézus kilépett az emberek elé, és az Atya küldötteként megkezdte nyilvános működését. Jézus nyilvános működése bemutatta számunkra az Atya jóságát, szándékát és embermentő tevékenységét, és bennünket is erre a jóságra hív.
     Jézus tanításának középpontjában az Isten országa áll. Ennek természetét, mibenlétét, törvényeit és a hozzátartozás módját mutatja be. A mai evangéliumban hallottuk, ahogy Jézus elhívta az első apostolokat. Jöjjetek utánam, mondta nekik. A Szentírás gyakran nem részletezi a dolgokat: az első apostolok meghívását is elintézi pár szóval, de sokkal valószínűbb, hogy már ismerték Jézust, és több találkozás után ezekkel a szavakkal hívta meg őket követésére.
     Isten és ember kapcsolatának lényege ebben foglalható össze. Isten bízik az emberben, s benne is ezt a bizalmat akarja felébreszteni maga iránt. Hiszen éppen ez az ember tragédiája: elveszítette a bizalmát Istenben, így önmagában is, és mindenben, ami körülveszi. Isten elküldte az ő Fiát, hogy ezt a bizalmat újra építeni kezdje. te.
     Jézus követése nem pusztán egy tanítás megismerését jelenti. Nem pusztán szófordulatok, igehirdetői praktikák vagy éppen a csodatévő tevékenység elemeinek elsajátítását jelenti, hanem teljes ráhagyatkozást, az élet teljes odaadását, mégpedig úgy, hogy lelke által Jézus működhessen bennünk.
     „Emberek halászaivá teszlek benneteket” (Mt 4,19). Jézus magához hívja a tanítványokat, hogy vele legyenek. Sok mindenre tanítja őket, sok mindent magyaráz, értésükre ad, de leginkább föltárja szívének szándékát, hogy ismerjék meg az Atyát, bízzanak benne, és legyenek szeretetének, irgalmának képviselői.
     Ez történik a házasságban és a papi szolgálatra való jelentkezésben is: bízom a hívó szóban, a másik ember személyében. Nem tudom, mi lesz a jövő, nem tudom, mi fog történni, de bízom benne, és ő is bízik bennem.
     Bízom abban, aki meghív. Ezt kívánja tőlünk Jézus, aki igaznak bizonyult, ezért bátran ráhagyatkozhatunk, és bátran engedhetjük, hogy vele legyünk, hogy formálja az életünket.
     Fontos tisztázni néhány dolgot, amellyel a médiában találkozhattunk az elmúlt hónapban: az egyik szenzáció éhes cikk volt, hogy Ferenc pápa meg akarja változtatni a Miatyánkot. A világi médiáknak fogalmuk sincs, hogy mit tud és mit nem tud egy pápa megváltoztatni: a Biblia szövege azok közé a dolgok közé tartozik, amelyeket Katolikus Egyházunk 2000 éve változatlanul őriz. Egyik pápa sem változtathat rajta. Az más dolog, hogy néha lehet pontosítani például az olasz fordítást: és ne vígy minket a kísértésbe: ne engedd, hogy kísértésbe jussunk, ha lesz is a közeljövőben valamilyen változás, ez csak a Miatyánk olasz fordítására fog vonatkozni, de hangsúlyozom: nem az ima tartalma fog megváltozni, csak pontosabb lesz a fordítása.
     Ezért is volt egy részből jó az Egyház egyetemes nyelve: a szent nyelv, a latin, nem fejlődik, nem változik, mindig ugyanazt jelenti. Soha nem kellett korrigálni a szöveget.
     A másik a napokban történt: a repülős esküvő. Hogy szeretik a szenzációt a médiák, és hogy milyen modern a pápa, hogy a repülőben megeskette a fiatal párt: az utaskísérőket, akik 8 éve polgári házasok voltak, de nem tudtak templomban megesküdni, mert 8 éve összedőlt a falujukban a templom, és Chilében nincs más templom, csak az az egy volt, ahol meg tudtak volna esküdni.
     Tehát, a médiák úgy adták le, hogy a pápa felszállt a repülőre, és ott összeadta ezt a párt. – szentségi házasságot kötöttek. Kicsit öngól szaga van: maga Ferenc pápa mondta: hogy a házasoknak alaposabban fel kell készülni a szentségi házasságra, hogy aztán kitartsanak mindvégig, erre ő maga összeadott a repülőben egy párt, akik igaz, már polgárilag megesküdtek.
Ne szaporítsuk a szót: a leleplező cikkek szerint, ez a pár már a pápalátogatás előtt egy hónappal legalább készült erre a szenzációs esküvőre, hogy majd a repülőben, a levegőben megesküdnek.
Ennyit a szenzáció kereső médiákról és ami mögöttük van.
     Jézus így szólt az első apostolokhoz: gyertek utánam, kövessetek engem.
     Mi is Jézus követői vagyunk: de ez nem egyszeri alkalom: egész életre szóló hűséget, kitartást jelent, Jézus követést.
     Nem lehet csak egyszeri alkalom. Ugyan úgy, ahogy egy házaspár összeházasodik, de egész életükben dolgozni kell ezen, hogy a szeretet tartós legyen, tudjuk, hogy működik ez, hisz mindenki családból származik.
     Az apostolok Jézus követői lettek, de ők sem voltak kész: egész további életük arról szólt, hogy ezt a Jézus kapcsolatot mélyítsék, tökéletesítsék.
     Rólunk is ugyan ez igaz: bármennyire is azt gondoljuk, hogy már az én Jézus kapcsolatom már elég mély, már elég jó, de mindig még jobb lehet.
     Ha másoknak is szeretnénk segíteni Jézus követésében és jobb megismerésében: az sem lehet egyszeri esemény.
     Szép, hogy a nagymama buzdítására eljönnek a gyermekek, az unokák a misére, de ki fogja őket elhozni, ki fogja őket buzdítani, amikor már nem lesz a nagymama?
     Sok sok embernek idő kell, hogy a hitben növekedni tudjon. Ezzel törődni kell, gondozni kell a Jézus kapcsolatot, a hitet.
     Ugyan úgy, ha másokat is szeretnénk a hit útján vezetni, Jézushoz közelebb vinni, nem elég egyszer, hogy no, itt vagy, már most légy hívő és kész.
     Idő kell, és soha nem szabad abbahagyni a szeretet kimutatását. Soha nem szabad abbahagyni az érdeklődést a másik felől. Újra meg újra el kell mondani, a Jézussal való találkozás az ő irgalmának, szeretetének, megváltásának és feloldozásának megtapasztalása.
     Jézus ma is hív, minket is, hogy kövessük őt. És hív minket arra is, hogy az embereknek körülöttünk hirdessük az örömhírt szeretettel és irgalommal, de az igazságot változatlanul és kendőzetlenül hirdetve.
     Kérjük a Mi Urunktól, hogy életünk minden napján őt tudjuk követni, egész szívvel.

     Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése