2018. március 11., vasárnap

Homília 2018 március 11, Nagyböjt IV. vasárnapja, B év


11. 03. 2018 NAGYB. IV. VAS, B év
     Krisztusban kedves testvérek.
     Ma a Krónikák könyvéből olvastuk, hogy az Úr, Atyáink Istene elküldte hozzájuk figyelmeztetését. Kímélni akarta népét és lakóhelyét, a templomot, de kigúnyolták Isten követeit. Végül az Úr haragja föllobbant ellenük. Tudjuk, hogy az ellenség fölgyújtotta a templomot, Jeruzsálemet lerombolta. Ezután következett a Babiloni fogság.
     Nagyon aktuális, mai kórkép. Nem Isten gyújtotta fel a templomot és rombolta le Jeruzsálemet, nem is az ellenség, hanem maga a szent nép, amely nem szent néppé változott. Magukban rombolták le az Istennel való kapcsolatot, a templomot pedig kereskedők házává tették.
     A szentmise forrás és csúcspont, mondja a II. Vatikáni zsinat. Ott Istentisztelet megy és nem embertisztelet. Ha egy csoport ünnepli magát, annak semmi köze a szentmiséhez, és ez ma elterjedt. AZ egyház mindig megelőzi a csoportot, és az emberi közösség ünneplése megelőzi az Istennel való közösség. Ahogy szent Pál mondja: Jézus a kereszten lerombolta a válaszfalat Isten és az ember között, hiszen megszerezte a bűnök bocsánatát. Ennek következménye, hogyha mi ebben hiszünk, akkor lerombolódik a válaszfal a zsidó és a pogány, a férfi és a nő stb. között. Tehát a jó közösség, a vidám vasárnap, az egy véres keresztáldozatnak a következménye. Nem is szeretem úgy mondani, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő ereje: nem egyesítő ereje, hanem a Szentlélek közöltetése, a szívetekbe való beleömlése legyen mindnyájatokkal. Mert ha mi megújítjuk a közösséget Istennel, akkor megújul egymással is a közösségünk.
     Ezért A szentmisének a lényege, hogy föltekintünk a keresztre, ahogy Jézus mondja: mai evangéliumban: ahogy Mózes fölemelte a rézkígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az emberfiát is, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen.
     És ezután következik a legszebb mondat, hogy úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen.
     A jó közösségnek az egymással való közösség megújításának az alapja, hogy föltekintünk a keresztre. Az Istennel való kapcsolatunk megújul. Ezért az oltárkereszt nem lehet oldalt. Semmi féle előírás nincs, ez egy egyházi divat, amit szépen ki kell irtani. Az oltár közepén kell állni a hatalmas keresztnek, és a pap arra tekint fel, és a nép is föltekint.
     Föltekintenek arra, akit általszúrtak. Milyen megdöbbentő a Nagypéntek.
     A Nagypéntek: misétlen nap, nincs szentmise, a nép mégis úgy nevezi, hogy csonka mise, mert valami emlékezteti a misére. Nincs úrfölmutatás, nincs átváltoztatás, de van a keresztnek a felmutatása, és utána meg áldozás, áldoztatási szertartás. És Nagypéntekre készülünk, ezeken a vasárnapokon. És milyen megdöbbentő, fel kell tekinteni a leleplezett keresztre. Le van takarva napok óta, hogy ne szokjunk hozzá.
     Hozzá lehet szokni a szeretethez, és elszemtelenedünk,
     Hozzá lehet szokni a bűnhöz, hogy Jézust kivégeztük, és már nem érezzük.
     Új tekintettel fölnézünk rá, és eszünkbe jut: aki föltekint, most mondja Jézus, annak örök élete van, az megmenekül. Mint a pusztában a kígyómarástól, megmenekültek azok, akik föl tekintettek a réz kígyóra. Hát akkor elég fölnézi Nagypénteken a keresztre és üdvözülünk? Igen.
Igen.
     A mise, a liturgia, az az Egyháznak olyan sűrű élete, hogy nincs kérdés, és nincs válasz. Nincs teológia és nincs magyarázat, csak hit van. mennyire ez középpont, mennyire ez menti meg az Egyházat. Semmi más. A reformok nem segítenek rajtunk. Kell néha egy kis reform, de, csak az segít, ha föltekintünk rá, hittel. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése