2016. február 13., szombat

Homília Nagyböjt I. vasárnapján. C év 2016 02. 14

Jézus megkísértése. Jézus a pusztában. Nyilvános működése előtt. 40 napig volt ott.
         A Sátán megszólítja Jézust. Az ördög hazug. HA Isten Fia vagy… a gonosz tudta legjobban, kicsoda Jézus, mégis így kezdi mondanivalóját. Az ördög szavai – leírva a Bibliában: Éva: valóban megtiltotta Isten? Az ördög mindig mindent kiforgat, féligazságokat használ, és így tovább.
         De a fő az első kísértés: a követ Váloztasd kenyérré. Ne bízz Isten gondviselésében, de vedd te a kezedbe a sorsodat.
         Jézus is a Biblia szavával válaszol: Nemcsak kenyérrel él az ember.
         A második kísértés még nagyobb: neked adom az egész világot. De mit kér a gonosz? Hogy Jézus imádja őt. Szabad e imádni a rosszat? Nem. Egyedül Istené az imádás. Jézus is ezt mondta a kísértésre.
         A harmadik kísértés: tégy egy nagy csodát. Ugorj le a templom tetejéről, és az angyalok megmentenek: mindenki hinni fog benned. Könnyű út lett volna ez arra, hogy Jézus ország-világ előtt kinyilvánítsa, hogy ő a Messiás. De az Úr nem tette ezt meg. Egyszerű lett volna: az egész nép szeme láttára Jeruzsálemben csodát művelni. Ő az aprólékos tanítás, tanúságtevés, csodák útját választotta.
         Jézus tudta magáról, hogy Ő Isten Fia, és hogy nem lett volna semmi baja, ha egyszerűen a levegőben lesétál a templom tetejéről a templom térre.
         De Jézus újra a Szentírást idézi: Ne kísértsd Uradat Istenedet.
         Mire tanít a mai evangélium Nagyböjt kezdetén?
         Felismerni a kísértést. Tudni a határt a mindennapi betévő kenyérért folytatott harc és a fáradtságos munka nélkül elérni kívánt jólét között.
         Tudni, hogy valaki csak azt szeretné, hogy emberi méltóságában tiszteljék, vagy másoknál nagyobb dicsőségre vágyik.
         Felismerhető az is, hogy valaki a Teremtőnek ad e tiszteletet, vagy inkább a teremtett dolgokat tiszteli e.
         A Szentlélek mindig segít felismerni a kísértéseket.
         Korunk kísértői azt próbálják sokakkal elhitetni, hogy Isten a teremtmények ellensége, vagy szabadságunk korlátozója. Ugyanúgy, hogy az Egyház csak a hatalomra és a pénzszerzésre törekszik, és nem az emberek üdvösségéért fáradozik.
         Itt a kísértés, hogy korunk emberei a világ hatalmasaitól várják jobb sorsukat, a választásoktól, és ne a Gondviselésben bízzanak.
         Az is kísértés manapság, hogy minden jó eredményt ne Istennek, hanem csak az embernek tulajdonítsunk.
         Korunk nagy kísértése, hogy az ember elfoglalja Isten helyét, minden hatalmat, dicsőséget, és imádást magának követelve. / a szentmisét azért ünnepeljük úgy, ahogy ünnepeljük. Nem embertisztelet, hanem Isten tisztelet. /

         A megtévesztett ember elé ma is Jézus áll, aki elismeri Istent, egyedül őt imádja, és az ő akaratának engedelmeskedik. A magát istennek képzelő ember elé is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése