2015. május 10., vasárnap

Homília Húsvét IV. vasárnapján


Willem Eijk bíboros, Utrechti érsek és a Holland püspökkari konferencia elnöke bejelentette Nagyböjti pásztorlevelében, hogy muszáj lesz bezárni talán 1000 katolikus templomot. Ez a szám talán Hollandia katolikus templomainak 2/3-át jelenti. Sok egyházközségben olyan alacsony a hívők száma, hogy a plébánia működtetése, fenntartása már lehetetlen.

A Vatikáni Rádió szerint ez a helyzet a sok hitbeli tévedés elterjedésének és az evangelizáció elhanyagolásának köszönhető. Már 2013-ban vészesen fogyott a katolikusok száma. 1950-ben a katolikusok 90 százaléka járt minden vasárnap szentmisére, mára ez a szám kb. 5 százalék, tehát 200 000 személy.

Az ún. Holland katekizmussal épp Hollandia állt a szabadgondolkodású áramlat élén, amely elterjedt sok nyugati államban.

A Szentírásban többek között ezt olvashatjuk: gyümölcseikről ismeritek meg őket. A rossz fa nem terem jó gyümölcsöt. Azáltal, hogy a Holland katolikus egyház fokozatosan eltávolodott az igazi apostoli hittől, fokozatosan kiürültek a templomok is.

Testvéreim! Miért beszélek erről Jó Pásztor vasárnapján? Miért nem báránykákról és pásztorokról szól a prédikáció? Mert, ahogy Barsi Balázs atya kifakadt a Ferenciek terén Budapesten, én is, ha jó pásztor akarok lenni, meg kell mondani a nyájnak, hogy: VIGYÁZZATOK!!! Vigyázzunk, mert bajok vannak, nagy bajok! Nem lehet a mai zavaros időkben mindent egy az egyben lenyelni, elfogadni, amit felülről diktálnak. Mindent le kell mérni a Katolikus Egyház változatlan, 2000 éves tanításának mérlegén. Ami ezzel a tanítással megegyezik, az jó, ami meg nem egyezik meg, azt nem szabad elfogadni és elhinni. És ne sértődjön meg senki, de amit az Egyház soha nem hirdetett, azt nem lehet bevezetni, se nyíltan, se titokban. Ami nincs meg az apostolok tanításában, a szentek tanításában, és a szent hagyományban azt nem lehet érvényessé tenni a 21. században sem.

Azzal, hogy VI. Pál pápa kijelentette, hogy a II. Vatikáni Zsinat nem dogmatikus zsinat, tehát nem célja hitigazságokat megfogalmazni, ezáltal szélesre tárta az ajtót, hogy mindenféle tévtanítás akadály nélkül beszivárogjon az egyházba, szép álruhában, báránybőrben, pasztorációs előnynek, újdonságnak álcázva. Mindezeknek az eredményeit látjuk már mi is, nem csak teoretikus eredmények ezek, de kézzelfoghatóak, nagyon is valóságosak, és az egyház számára katasztrofálisak, lelki földrengéskeltők.

Meg kell mondani nyíltan, már XXIII. János pápa adott egy jó adag optimizmust a zsinatnak, ami hihetetlenül hatásos konkolynak bizonyult. Ez a megállíthatatlan konkoly pontosan a kereszténység lényegét támadja: az Isten iránti tiszteletet, az Istenfélelmet, az alázatosságot, az engedelmességet, az igazi bűnbánatot. És egyúttal jóváhagyja a legveszélyesebb rosszat: a bűnöket és a tévtanításokat, úgy a minimalizmust, a relativizmust, mint a modernizmust. Minél több idő telik el a zsinat óta, annál inkább fakul az igazi, apostoli hit, és magában az egyházban egyre több újkori eretnekség talál otthonra. Mintha a hit igazságai és az erkölcsi igazságok nem hajlíthatatlanok, szilárdak lennének, hanem inkább gumiból készültek volna. Lehet őket nyújtani, hajlítani, ahogy nekem éppen megfelel, vagy tetszik: hiszen minden relatív – attól függ, hogy mihez viszonyítjuk, igaz?

Egy régi hitigazság tankönyvben olvashatjuk: Az erkölcsi rossz, a bűn, és az értelmi rossz, az eretnekség, az igazság ellentéte. Ahhoz, hogy az örök életet elérjük, el kell vetnünk és el kell ítélnünk az erkölcsi és értelmi rosszat, és ezért szó sem lehet a rossznál toleranciáról. Ezért az Egyház sem tűrhet el semmilyen tévtanítást, hanem el kell azt ítélnie és el kell utasítania. Ha ezt elhanyagolja, vagy könnyelműen áll ezekhez a dolgokhoz, ezzel kinyilvánítja, hogy egyformán értékeli az igazságot és annak ellentétét is. Ezáltal az igazság megszűnik igazságnak lenni, a tévedés tévedésnek, és az Egyház megszűnne az embereknek kinyilatkoztatott igazság tanítója lenni, amit Krisztus bízott rá: igenetek legyen igen, a nem nem!

Ha arról hallanánk, hogy Hollandia 90 százalékát romba döntötte egy földrengés, vagy elárasztotta egy cunami, nagyon elszomorodnánk, megsajnálnánk őket és a segítségükre sietnénk. De semmilyen csőd, katasztrófa nem hasonlítható ahhoz a szerencsétlenséghez, amilyen az emberi lelkek örök kárhozata - de úgy tűnik, ez különösebben senkit nem izgat a mai világban. És éppen ez a baj! Ahogy Hollandia a zsinat utáni forradalom élén állt, aminek gyümölcseit már most szüreteli, ez is mutatja, hová vezethet az a gyakorlat, ha a hit igazságai a gumihoz hasonlítanak. És még nincs vége: mert a Sátánnak a célja a hit teljes elpusztítása a földön, és ezen 200 éve szisztematikusan dolgoznak az egyház ellenségei, ellenlábasai az ördög, a hazug, a megtévesztő parancsára.

Hollandia egyházának pusztulásáért a felelősség senki mást nem terhel, mint a Holland Egyházat. Egyes teológusok figyelmeztetnek, hogy mi pontosan ott fogunk tartani, csak egy generációval le vagyunk maradva. Köszönöm szépen! Ebből is látni, mennyire átgondolt és hatásos terv alapján megy fokozatosan tönkre az Egyház, amelyet az Egyház ellenségeinek sikerült megvalósítani: az Egyház saját magát teszi tönkre.

Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Amit eddig elmondtam, abból láthatjuk, hogy a nagy úttöréses forradalom, mindennek a felforgatása, átforgatása hová vezetett? Ha mindez a Szentlélek műve lenne, ma Hollandia búcsújáró hely lenne és az életszentség sugárzó oázisa.

Isten anyja, Mária már száz éve figyelmeztetett erre, de a vezetők valahogy nem akarták meghallani ezt a figyelmeztetést.

Az Egyház templomai nem olyanok, mint egy Interspar, Lidl, Tesco, vagy Kaufland, hogyha kevés a bevétel, akkor bezárjuk és máshol nyitunk egyet. Azok tesznek így, akik csak béresek, akiknek nem számít a nyáj, akik nem tekintik a nyájat sajátjuknak. Akiket nem érdekel, mi történik a nyájjal, hogy ki és mennyit rabol el közülük – mert csak béresek!

Hová tűnt a pásztorok hite? Már akkor, amikor először meglátszott, hogy fogy a nyáj: riadót kellett volna fújni. Az Egyház, amely tényleg Krisztus egyháza, hogyan nézheti ilyen gondatlanul már 50 éve, hogyan hal ki fokozatosan a nyáj? Miért hal ki? Mert az, ami ma a világban történik, amit sok helyen hirdetnek, nem evangelizáció, hanem de-evangelizáció. Mit lehet azoktól várni, akik a pásztorok szerepében lépnek fel, de az Ellenséggel paktálnak, azt gondolva, hogy a pokol úgyis üres, és a bűnösök lelke egyszerűen a halál után megszűnik létezni? Nem lehet két úrnak szolgálni. Mit ér minden hatalom, cím, palota, kongresszus és szinódus, amikor lassan elfogy az igaz hit és imádat Isten iránt és a szeretet a halhatatlan lelkek iránt?

Sok vezető-pásztor fog találkozni végtelen nagy sokasággal, és ez a találkozás soha nem ér véget, a gyötrelem helyén, ahová ezeket a lelkeket jutatták. Ott sírás lesz, és fogak csikorgatása.

Testvéreim! Hol van tehát Krisztus egyháza? Ott, ahol változatlanul, romlatlanul 2000 éve megvallják a krisztusi és apostoli hitet, az Igazságot, ahol istenfélő emberek vannak, ahol a romlatlan igazságot hirdetik alkalmas és alkalmatlan időben, ahol romlatlan az Istentisztelet, amely Istent tiszteli, és nem az embert. Ott az Egyház, ahol szilárdan állnak Péter szikláján, ahol Egy, Szent, Katolikus és Apostoli Anyaszentegyház van.

A világ talán leggyorsabb papszentelési folyamata zajlott a napokban. Salvatore Mellone nemrég még egyszerű szeminarista volt. Ami társainak évekbe telik, neki három napba került: ennyi idő alatt hirtelen lektor, akolitus, diakónus, majd április 16-án pap lett. Nemsokára pedig halott lesz. A 38 éves, végstádiumban lévő rákos beteg Salvatore története nem egyszerűen megható. Az életüket másokért áldozók, Istennek szentelők fehér vértanúja ő, a papság szép felkiáltójele. Mert mit jelent papnak lenni? Ezt mi, más hivatásban élők aligha tudhatjuk, nem éljük át annak teljességében, csupán valamiféle képünk lehet róla. Ez a kép gazdagodott most a halálos beteg, korombeli férfi történetével, akit súlyos betegen, otthonában szenteltek pappá, miután élete során eddig is az egyházat szolgálta. Ferenc pápa is beszélt vele, újmisés áldását kérte. Ez a gesztus persze nem csupán az új papnak szól, hanem a világegyháznak, sőt, az egész világnak. Éppen 100 éve született Kaszap István, akit ugyan nem szenteltek pappá, de nagyon hasonló, ragyogó jelként áll előttünk. Mindössze 20 évet élt közöttünk, amikor jezsuita szeminaristaként – a katolikus egyházfő is ennek a rendnek a tagja – szintén súlyos betegség támadta meg. 80 évvel ezelőtt, halálos ágyán így búcsúzott a körülötte állóktól: „Ne sírjatok, mennyei születésnap ez! Odafönn találkozunk!” És mi hogyan távozunk majd? Miként készülünk arra, amit egyikünk sem kerülhet el? Betöltjük-e a hivatásunkat, végigvisszük-e a küldetésünket? Találkozunk-e majd odafönn? Érdekel ez egyáltalán minket? Szerintem érdemes elgondolkodni a dolgon...

Krisztusban szeretett testvéreim! Az Úr velünk van, nem szüntette meg ígéretét, és velünk marad az idők végéig. De csak azokkal marad, akik vele maradnak, akik nem lelik tetszésüket a sok eretnekségben és szakadásban, minimalizmusban, modernizmusban és relativizmusban, hanem kitartanak mindvégig az Igazság, vagyis Jézus Krisztus mellett. Krisztus Egyháza soha nem hal ki és nincs kiárusításban sem, még ebben az extrém korban sem, mert a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Van Pásztora, Jézus Krisztus, Aki a Szentlélek erejében biztonságosan vezeti, minden emberi kitaláció, mutáció és attrakció nélkül. De bizony egyre kevesebben vannak azok, akik készek magukat az ő Isteni vezetésére bízni, bár biztat minket: Ne félj, te kisded nyáj, mert Atyámnak úgy tetszett, hogy nektek adja az országot. Ezért bátran hallgassunk – a pásztor és a nyáj – Jézusra, az egyedüli és örök Jó Pásztorra, aki zöldellő legelőre vezeti mindazokat, akik hallgatnak szavára! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése